A szóráshoz:
5 dkg nyírfacukros durvára darált fahéjas dió
1 ek méz
Az útifűmaghéjat a vízzel, sütőporral (v. szódabikarbóna) és az aszkorbinnal összekeverjük, és megvárjuk míg megduzzad.
A liszteket a cukorral, folyékony vajjal, tojással, citromhéjjal, vaníliával és a megduzzadt útifűmaghéjjal összedolgozzuk és betesszük a hűtőbe fél órát pihenni.
A kürtőskalács feltekeréséhez sajnos nincs megfelelő eszközöm, de elővéve kreatív énemet, gyorsan gyártottam egyet házilag.
Egy kisebb sodrófát betekertem alufóliával, és egy tortaforma tetejére helyeztem. Pont belepasszolt így még forgatni is lehet :).
Amikor a tészta már kipihente magát, kivesszük a hűtőből és két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk.
Felvágjuk csíkokra és szépen bevonjuk vele a sodrófát.
Megkenjük mézzel és megforgatjuk a dióban.
A sütőt állítsuk grill funkcióra, ha az nincs akkor a legmelegebb fokozatra. Kb.10 perc alatt sül meg, de végig ott kell lenni nehogy megégjen, én 2 percenként forgattam.