Nézegettem a neten pogácsa recepteket. A legszimpatikusabb Tücsökbogár Tepertős pogácsa receptje, amit ha több időm lesz biztos kipróbálok.:) Sajnos ahhoz a recepthez az alapanyagok se voltak pont itthon, ezért megint improvizálnom kellett. :):) De szerintem ez is nagyon ízletesre sikerült! 😉
Hozzávalók:
10 dkg napraforgómag
10 dkg finomra őrőlt szezámmag vagy liszt
5 dkg tápióka vagy nyílgyökér liszt
5 dkg őrölt mandula
3 ek útifűmaghéj
2 tojás +1 tojás a tetejére
Kb. 2 dl víz
1 cs. sütőpor vagy késhegynyi szódabikarbóna
15 dkg tepertőkrém
só, bors, köménymag ízlés szerint
A napraforgómagot 1 dl forró vízzel és egy kis citromlével pépesítsük össze. Az útifűmaghéjat és a sütőport keverjük össze 1 dl vízzel. A többi liszttel, fűszerekkel, a tojásokkal és a tepertőkrémmel keverjük össze a napraforgó+útifűmaghéjas masszát. Tegyük a hűtőbe fél órát pihenni.
Pihentetés után egy sűrű masszát fogunk kapni. A sütőt melegítsük előre 150 fokra. A tésztából kis pogácsákat formáljuk amit majd a sütőpapirra téve egy éles késsel beirdalunk. Kenjük meg a tetejét tojással és 30 percig süssük.
Kívül ropogós, belül viszont lágy és omlós lesz a tészta.