Tavasz van, és nemsokára nyár lesz. 🙂 Lassan itt a padlizsán szezon is. Pár hete már lehet is kapni, igaz még nem hazai, de ebben a szeles áprilisi időben, jó egy kicsit a nyarat idézni ezzel a mediterrán étellel. 🙂
Hozzávalók:
1 kg darált hús (marha, vagy sertés)
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
1 db üveges paradicsom püré
3 db padlizsán
1 nagyobb édes krumpli, vagy két kisebb méretű
fűszerek: oregánó, bazsalikom, só, bors,
1 ek. garam masala fűszerkeverék
10 dkg reszelt parmezán sajt
A besamel mártáshoz:
3 dl kókusztej
1 ek. kókuszzsír
1 ek. nyílgyökérliszt
3 tojás
1 ek kókuszzsír
só, bors, szerecsendió
fél citrom leve
A padlizsánokat mossuk meg és szeleteljük fel hosszában. Sütőpapírral kibélelt tepsiben grillezzük meg mindkét oldalát. Az édes krumplit szeleteljük és grillezzük meg ugyanígy.
A hagymát vágjuk fel apróra és kevés zsiradékon pároljuk meg. Tegyük bele a darált húst, kicsit pirítsuk meg. Öntsük hozzá a paradicsomkonzervet, fűszerezzük, és főzzük kb. fél órát.
A besamel mártást sokféleképpen el lehet készíteni, én egy egyszerű módját választottam. Turmixgépbe öntöttem 3 dl tejet, kókuszzsírt, 1 ek. nyílgyökérlisztet, 3 tojást, citromlevet és a fűszereket. Összeturmixoltam, utána egy lábosban folyamatos keverget és mellett sűrűre főztem.
Kizsírozott tepsiben rakjuk le az édes krumpli szeleteket, utána a darált húst, padlizsánt és végül a besamel mártást. Ismételjük amíg a tepsi tele nem lesz. A teteje legyen padlizsánnal lefedve, erre jöhet a maradék besamel és a reszelt parmezán.
1 órát süssük a sütőben, fóliával lefedve, 180 fokon