Muszaka (görög rakott padlizsán)

Tavasz van, és nemsokára nyár lesz. 🙂 Lassan itt a padlizsán szezon is. Pár hete már lehet is kapni, igaz még nem hazai, de ebben a szeles áprilisi időben, jó egy kicsit a nyarat idézni ezzel a mediterrán étellel. 🙂

Hozzávalók:

1 kg darált hús (marha, vagy sertés)

2 fej hagyma

4 gerezd fokhagyma

1 db üveges paradicsom püré

3 db  padlizsán

1 nagyobb édes krumpli, vagy két kisebb méretű

fűszerek: oregánó, bazsalikom, só, bors,

1 ek. garam masala fűszerkeverék

10 dkg reszelt parmezán sajt

A besamel mártáshoz:

3 dl kókusztej

1 ek. kókuszzsír

1 ek. nyílgyökérliszt

3 tojás

1 ek kókuszzsír

só, bors, szerecsendió

fél citrom leve

A padlizsánokat mossuk meg és szeleteljük fel hosszában. Sütőpapírral kibélelt tepsiben grillezzük meg mindkét oldalát. Az édes krumplit szeleteljük és grillezzük meg ugyanígy.

A hagymát vágjuk fel apróra és kevés zsiradékon pároljuk meg. Tegyük bele a darált húst, kicsit pirítsuk meg. Öntsük hozzá a paradicsomkonzervet, fűszerezzük, és főzzük kb. fél órát.

A besamel mártást sokféleképpen el lehet készíteni, én egy egyszerű módját választottam. Turmixgépbe öntöttem 3 dl tejet, kókuszzsírt, 1 ek. nyílgyökérlisztet, 3 tojást, citromlevet és a fűszereket. Összeturmixoltam, utána egy lábosban folyamatos keverget és mellett sűrűre főztem.

Kizsírozott tepsiben rakjuk le az édes krumpli szeleteket, utána a darált húst, padlizsánt és végül a besamel mártást. Ismételjük amíg a tepsi tele nem lesz. A teteje legyen padlizsánnal lefedve, erre jöhet a maradék besamel és a reszelt parmezán.

1 órát süssük a sütőben, fóliával lefedve, 180 fokon

görög rakott padlizsán

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »