Smink & Cake

Eszterházy diótorta marcipán köntösben, paleo

Barátnőm esküvőjére készülök tortával és már posztoltam egy torta tervezetet itt. Az lesz az esküvői torta alsó része. A teteje meg ez a diós eszterházy torta. 

A marcipánnal még kísérleti fázisban vagyok a receptet innen vettem, de az állagával nem voltam megelégedve nekem túl lágy lett, így nagyon nehéz volt formázni. Így lehet a tojásfehérjét ki fogom hagyni belőle, vagy csak a felét teszem majd bele 🙂 A színe se ilyen lesz. 🙂 Azt ma tudtam meg, hogy titán dioxiddal lehet a marcipánt fehéríteni. Ez egy fehér pigment, de nem ártalmas mert nem emészthető, ezért változatlan formában ürül a szervezetből. A piros ételfestéket (pl céklalé) ezzel keverve szép babarózsaszínt kapunk (amilyet eredetileg terveztem ). 🙂

Ez most egy kisebb torta így a hagyományos 26-28 centis formához duplázni kell az adagokat. 🙂 A családomnak nem volt elég édes, így ha valaki édesebben szereti akkor az édesítő adagot is lehet növelni.;)

 

Hozzávalók a tortához (18 cm átmérőjű)

3 tojás

4 ek darált dió

1 ek tápióka keményítő

4 ek nyírfacukor

A krémhez:

1 kk zselatin

1,5 dl kókusztej

2 db tojássárgája

15 dkg vaj

pici rumaroma

fél vanília rúd kikapart belseje

 

A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját a cukorral habosra verjük, majd kanalanként hozzáadjuk a diót és a keményítőt. A fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzá keverjük a diós sárgájához. 180 fokon 20-25 percig sütjük.

A krémhez a zselatint pici hideg vízbe beáztatjuk. A tejet a vanília kikapart belsejével felforraljuk. A tojássárgáját összekeverjük a cukorral majd óvatosan belecsurgatjuk a forró tejet. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés mellett besűrítjük. A végén belekeverjük a zselatint és a diót. Langyosra hűtjük. Belekockázzuk a nem túl hideg vajat és robotgéppel habosra verjük.

A tortát három felé vágjuk és megkenjük a rétegeket és a tetejét, oldalát is a krémmel. Ha nem vonjuk be marcipánnal akkor az oldalát és a tetejét szórjuk meg darált dióval.

 

Eszterházi diós torta

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!