Pár héttel ezelőtt egy budai (22. ker) bevásárlóközpontban felfedeztem egy új egészségboltot. Elég nagy a választék, és sokféle paleós terméket is forgalmaznak. A maglisztes polcon találtam a számomra még ismeretlen sárgabarackmag lisztet, kifejezetten jó áron. 🙂 Gyorsan meg is vettem. A karácsonyi őrület után most jutottam el oda hogy kipróbáljam. Kibontás után kicsit csalódott voltam, mert megkóstolva egy elég kesernyést utóízt éreztem, és a szaga is a keserű mandula aromára hasonlított. Gondolom mert ez a sárgabarackmag másik elnevezése 🙂
Így nem mertem sokat belerakni a tésztába, nehogy túlságosan domináljon a keserű mandula íz.
Hozzávalók:
10 dkg őrölt mandula
5 dkg sárgabarackmagliszt
5 dkg nyílgyökérliszt
2 dkg útifűmaghéj
1,5 dl víz
1 tojás + 1 tojás sárgája a tetejére
10 dkg kókuszzsír vagy vaj
1 csomag sütőpor
1 kk aszkorbinsav vagy 1 ek almaecet, citromlé
10 dkg nyírfacukor
Az útifűmaghéjat kávédarálóban ledaráljuk és hozzáadjuk a vízet, sütőport és az aszkorbinsavat. Félretesszük hagyjuk hogy megduzzadjon. A száraz összetevőket összekeverjük a nedves összetevőkkel és az útifűmaghéjjal.
Betesszük a hűtőbe egy fél órára. Pihentetés után két sütőpapír között kör alakú formára nyújtjuk és cikkelyeket hasítunk bele egy éles késsel. A szélesebb feléről felgörgetjük croissant formára. A tetejét megkenjük tojássárgájával.
Forró sütőbe tesszük és 20 percig sütjük 180 fokon.
Kommentek