Szerintem ezt a tortát senkinek nem kell bemutatni, aki járt már az Ikeában, legalább egyszer megkóstolta. 🙂 A torta alapban gluténmentes, így csak a cukor lett benne lecserélve édesítőre.
Hozzávalók:
Piskóta:
7 tojás fehérje
15 dkg őrölt mandula (héjas)
10 dkg eritrit vagy más édesítő
Krém:
Fél tojássárgája rúd
3-4 dl kókusztej
15 dkg puha vaj vagy
10 dkg kókuszzsír + 1 dl cocomas
10 dkg édesítő
1 vanília rúd kikapart belseje
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét a cukorral majdnem keményre verjük. Nagyon óvatosan beleforgatjuk a mandulát. Sütőpapiros tortaformába öntjük, és 25-30 percig sütjük 180 fokon.
A krém nagyon egyszerű ha van tojássárgája rúd. 🙂 Karikázzuk fel a rudat, tegyük a turmixgépbe, a puha de nem folyós vajjal (kókuszzsír), a cukorral, vaníliával és a kókusztejjel együtt. Turmixoljuk addig míg egynemű állagot nem kapunk. Tíz percre tegyük vissza a hűtőbe.
Főzött krémmel is el lehet készíteni , ha tojássárgája rúd nincs otthon. 🙂 6 tojás sárgáját keverjük ki a cukorral és egy evőkanál nyílgyökérliszttel. Forraljunk fel 4 dl tejet és óvatosan keverjük össze a sárgákkal, vigyázva hogy ne csapódjon ki. Főzzük sűrű krémet belőle. Ez után már csak a vajat ( kókuszzsírt) kell hozzáadni, és lehűteni.
A piskótát vágjuk két vagy három felé, töltsük meg krémmel és borítsuk be kívül is. A tetejét díszítsük vágott mandulával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: