Nemrég olvastam egy cikket a Budapest Bagel társaságról, akik jópofa mini tömegközlekedési eszközökön árulják a mindenféle ízesítésű bageleket a belvárosban. Tulajdonképpen innen jött az ötlet, hogy milyen jó is lenne, ha azok közt a bagelek között lenne paleo változat is. 🙂 Ami persze elképzelhetetlen, de úgy gondoltam, hogy utánanézek a receptnek és megpróbálom megcsinálni.
Egy angol nyelvű paleós oldalon találtam is egy szuper receptet, amit egy kis változtatással el is készítettem. 🙂 Egyáltalán nem bonyolult és a hozzávalókat is könnyen be lehet szerezni szerintem. 🙂 Ez most a próba verzió lett, de legközelebb valamilyen töltelékkel fogom elkészíteni. 😉
Forrás : itt
Hozzávalók kb. 6 db bagelhez:
3 egész tojás
10 dkg szezám vagy mandulaliszt
2 dkg kókuszliszt
5 dkg tápióka keményítő
3 dkg őrölt útifűmaghéj
1 tk konjak liszt
1 tk só
1 ek kókuszzsír
1 tk negyedannyi édesítő (Dia Wellness)
1 kk szódabikarbóna
2 ek almaecet
2 dl langyos víz
A kifőzéshez:
Kis lábos víz
1 ek méz, vagy édesítő
Tetejére:
szezámmag, lenmag, mák
A száraz hozzávalókat a tojásokkal, az olvasztott kókuszzsírral és a vízzel összekeverjük. Kb. 20 percig hagyjuk állni, hogy sűrűsödjön.
Egy kis lábasban vizet forralunk 1 ek. mézzel vagy édesítővel. Amikor már forr a víz, a bageleket egyesével behelyezzük a lobogó vízbe. Amint feljöttek a felszínre, szűrőkanállal sütőpapírra tesszük, megszórjuk, szezám vagy lenmaggal, és a sütőben 180 fokon légkeverésen 15 percig sütjük.
20 percet allni kell hagyni, lehet ez kimaradt de akkor javitom:). Az utifumaghejtol es a konjak liszttol besurusodik annyira, hogy vizes kezzel lehessen formazni:) En lapos pogacsakat formaztam aminek kilyukasztottam a kozepet
Nekem hiányzik itt néhány lépés…Konkrétan az érdekelne, hogyan lesz a képlékeny masszából bagel, amit forró vízbe tudok tenni? 🙂